De Business Case van goed Datamanagement

Drieluik Data Managers

‘If you think good data is expensive, try bad data’

RGP was donderdag 16 november voor de derde keer gastheer van een Ronde Tafel voor Datamanagers. Tijdens deze bijeenkomsten bespreken een twaalftal organisaties onder leiding van een spreker onderwerpen die relevant zijn voor succesvol data management.

Na eerder met elkaar ‘de plek van datamanagement in de organisatiestructuur’ (15 juni) en ‘het belang van change management’ (28 september) te hebben besproken, was dit keer onder leiding van Rolf Emmens en Steven de Cocq van Delwijnen ‘het overtuigen van de interne sponsoren’ het thema.

De deelnemers zijn met zeer uiteenlopende initiatieven bezig als opzetten data governance, monitoren data quality, implementatie MDM tooling en opschoning van data. Echter, gemene deler hierin was de uitdaging voor het kunnen presenteren van een positief kwantitatieve Business Case. De klassieke ROI berekening voor data management ontbeert vaak hardheid en overtuiging. Goede data is weliswaar de basis voor goede bedrijfsprocessen en stuurinformatie (en een voorwaardelijk voor Digitaliseren, Big Data, IoT, Predictive Analytics, …), maar de voordelen zijn vaak moeilijk kwantitatief te maken voor de korte termijn. Iets dat vaak een eis is om een projectvoorstel goedgekeurd te krijgen. Het probleem is dat datamanagement ten goede komt aan de organisatie als geheel en moeilijk aan individuele bedrijfsonderdelen is toe te wijzen. Zouden de baten wel binnen een individueel bedrijfsonderdeel vallen, dan was een sponsor die zich als kartrekker wil opstellen makkelijk te identificeren.

Ook tijdens deze Ronde Tafel bleek wederom dat het essentieel is voor een organisatie om een duidelijke visie voor goed datamanagement te ontwikkelen. Marcel van Dijk, die als financieel manager regelmatig projectvoorstellen beoordeelt, onderstreepte in de Ronde Tafel het belang om het executive management te overtuigen van het brede nut. Diverse overtuigingstechnieken, soms zelfs salestechnieken, werden besproken om dit over de bühne te krijgen en te laten beklijven. Een van de deelnemers illustreerde zijn succes door intern een meer kwalitatieve Benefit Case in zijn beargumentering te gebruiken en de kwantitatieve Business Case grotendeels achterwege te laten.

Uiteraard bleef deze middag onbetwist dat goed datamanagement een fundament van elke organisatie is. En zoals schrijvers Brian Foole & Joseph Yoder al eens concludeerde: If you think good data is expensive, try bad data. Dan moeten we alleen nog de juiste vorm kiezen om iedereen in de organisatie te overtuigen.

Een gedachte over “De Business Case van goed Datamanagement

  1. Frank 12/21/2017 / 9:52 am

    Hoi Peter, Bovenstaande is idd mijn ervaring. Zelfs achteraf, als de voordelen ruim aantoonbaar zijn, blijft er cynisme over het nut van goede data.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s