Hoe balanceren tussen vertrouwen en controle?

Het standaardwerk van Robert Simons (levers of control; how managers use innovative control systems to drive strategic renewal, Harvard Business Review) is nog altijd even actueel.

Dit vanwege de feedback die ik met regelmaat hoor tijdens interne audits in met name internationale omgevingen. Enerzijds is dat

“….door juk van voortdurende controle/audit kom ik niet toe aan prestatieverhoging en waarde creatie ….”

En anderzijds;

“…. er zou intensiever moeten worden gehandhaafd op regels die we met elkaar hebben afgesproken…gebrek aan toezicht leidt tot fouten en inefficiënties…”

Control

Control is te definiëren als de processen en systemen die het management hanteert om de inzet van medewerkers zodanig te sturen dat de organisatie doelstellingen worden gerealiseerd. Control is dus veel méér dan controle waarmee het vaak wordt verward, zeker in een internationale omgeving waar ‘control’ en ‘audit’ elkaar aanvullen. Control is te visualiseren als hieronder:

Hoe balanceren tussen vertrouwen en controle3De linkerzijde bestrijkt het traditionele werkveld van harde control. De rechterzijde de meer soft controls. Organisaties (en dus haar medewerkers en management) hebben de neiging meer focus op de linkerzijde te leggen dan dit evenwichtig model te volgen. De belangrijkste reden ligt in de altijd aanwezig regeldruk en toezicht door diverse stakeholders. Ook de korte en middellange termijn focus wint het vaak van de lange termijn visie. Daar komt bij dat als er een calamiteit is, er meestal direct wordt teruggegrepen op regelgeving en handhaving en de daarbij horende rapportage behoefte.

Is dat erg?

Dat hoeft niet. Zolang de rolverdeling binnen directie en bestuur van de organisatie helder is en er een gezonde sparring blijft bestaan tussen core values, risk focus, beheersmaatregelen en ruimte voor ondernemen en leren.

De samenstelling van het bestuur of management team van de organisatie moet hierbij passen en elkaar niet op één aspect te zeer versterken. In bovengenoemd control framework is de balans tussen vertrouwen en controle dus te vinden door positie te nemen als management.

Mario Cornel, Managing Consultant

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s