Ode aan de traditionele verpakkingen, of toch niet?

Onlangs liep ik door een warehouse en verbaasde me over de hoeveelheid aan karton dat zich hier bevindt. Vrijwel alle artikelen van verschillende leveranciers zijn uiteindelijk verpakt in een traditionele kartonnen doos, maar waarom is hier op zo’n massale schaal voor gekozen? Mogelijk zal het te maken hebben duurzaamheids-, financiële- en functionele afwegingen.

Tijdens mijn rondgang door het warehouse, merkte ik allerlei situaties op waarbij ik begon te twijfelen over eventuele functionele afwegingen van het gebruik van karton. Zo zag ik veel artikelen die mogelijk beschadigd konden raken door ondeugdelijke verpakking. Karton is een erg kwetsbaar materiaal. Het kan snel indeuken, scheuren en is niet bepaald waterbestendig. Dit maakt op zijn beurt het product binnenin de doos ook kwetsbaar.

De belangrijkste doelstelling van een verpakking is: “het beschermen van het product om zo de optimale kwaliteit richting de klant te kunnen waarborgen.” Een beschadigd product is een niet verkoopbaar product, wat leidt tot waste voor de fabrikant en kosten (materiële & immateriële) voor meerdere spelers binnen een supply-chain. Het is, met de steeds verder groeiende mondialisering van onze economie, een feit dat een product een lange reis aflegt vanaf het moment dat het een verpakking krijgt, tot het moment dat het bij een consument thuis weer uit de verpakking gehaald wordt.

Met betrekking tot duurzaamheid vraag ik me af of karton een toekomstbestendige oplossing is. Productie van karton vraagt veel hout wat een belasting is voor het milieu. Een voordeel is dat karton een materiaal is dat voor een deel kan worden gerecycled, maar goed voor het milieu is het niet.

Van alternatieven zoals recyclebare kunststof toepassingen en opkomst van folies is het gebruik nog steeds beperkt.

2

Aan het einde van mijn rondgang door het warehouse bleef mijn gedachtestroom haken op één laatste vraag: Zou het tijdperk van de traditionele kartonnen verpakkingsdoos ten einde moeten zijn of kunnen we er niet omheen dat het op basis van meerdere supply-chain gerelateerde aspecten na bijna een eeuw nog steeds de meest effectieve en efficiënte keuze is?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s