It’s simple to make finance complex but complex to simplify finance….ons wegennet als metafoor

trafficDoor Maaike Hendriks: ‘Simplifying’  kan op enig moment een uitstekende Finance strategie zijn. Even vaak zal dit niet het geval zijn. Los van de Finance strategie geloven wij dat wanneer je bij verandering van processen, systemen, structuren simplifying top of mind hebt, over tijd de complexiteit en daarmee de kosten van Finance vermindert.

Ik geloof in de kracht van Simplifying Finance. Simplifying als Finance Strategie? Dat is zeer afhankelijk van de organisatie, haar strategie en de situatie van Finance. Los van de strategie: wanneer je continu simplifying ‘top of mind’ hebt, wordt het eindresultaat anders.

Ons wegennet
Laten we eens kijken naar het wegennet als metafoor. De doelstelling van het wegennet is een goede bereikbaarheid van woon- en werkgebieden. Ook worden duurzaamheid en veiligheid genoemd.

Het wegennet heeft te maken met andere infrastructuur, verschillende soorten gebruikers en hun verschillende (en veranderende) wensen. Door techniek (matrix borden, camera, automatische stay in your lain) veranderen ook de mogelijkheden. Over de jaren heen heeft het wegennet zich ontwikkeld totdat je rondjes blijft rijden zodra de digitale kaart verouderd is.

Afhankelijk van de politieke wind verandert de strategie t.a.v. het wegennet over de jaren. Momenteel is de strategie naast de aanleg en onderhoud van wegen , het slimmer benutten van de bestaande infrastructuur (spitsstroken, stimuleren om buiten de spits te reizen) en het beschermen van de leefomgeving tegen geluidsoverlast.

Situationeel simplifyen
In welke situatie zou simplifying van het wegennet een goede strategie zijn? Als verstoppingen nauwelijks meer zijn op te lossen? Als het koppelen van knooppunt aan knooppunt meer asfalt vraagt dan de weg zelf? Als te veel doden zijn te betreuren door onoverzichtelijkheid?

Laten we een zijstap nemen naar ProRial. Eėn van hun strategische doelen is een ‘robuuster en punctueler’ spoorinfrastructuur. Elementen zijn het verminderen van gelijkvloers kruisende rails, verminderen van onbewaakte spoorwegovergangen, het beperken van het aantal verschillende soorten wissels. Een van de resultaten is een volledig nieuwe infrastructuur bij Utrecht.

Veelal zal simplifying echter niet de beste strategie voor organisatie of organisatieonderdeel zijn. Terug naar het wegennet en hun huidige strategie. Stel dat ‘simpel’ top of mind wordt gehouden en bij verandering van de infrastructuur een bewuste keuze wordt gemaakt voor een ‘simpel’ eindresultaat (als standaard) of voor een eenvoudige, snelle of voordelige aanpassing (als uitzondering). Dit klinkt misschien vaag, maar kijk eens naar het invoeren van rotondes i.p.v.. kruispunten en stoplichten.

Nu terug naar Finance. Simplifying kan op enig moment een uitstekende Finance strategie zijn. Even vaak zal dit niet het geval zijn. Wanneer je de Finance strategie bepaalt: Kijk naar je eigen organisatie en hoe Finance hier bij past!

Los van de Finance strategie geloven wij dat wanneer je bij verandering van processen, systemen, structuren simplifying top of mind hebt, over tijd de complexiteit en daarmee de kosten van Finance vermindert.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s