Nederlandse Energiebedrijven stellen teleur in transparantie volgens de RGP Energy Governance Index

RGI energy logo

wich smallDoor Hans Wichink, RGP
Europese en zeker Nederlandse energiebedrijven moeten transparanter zijn over hun corporate governance. De eerste groep scoort gemiddeld 54 en de tweede 41 van de maximaal 100 toe te kennen punten. Dat zijn conclusies uit onderzoek van RGP, wereldwijd opererend consultant, onder andere op het gebied van governance, risk & compliance. Klik hier voor het gehele rapport.

Over geheel Europa gezien halen achtereenvolgens het Italiaanse Enel Energia, het Zweedse Vattenfall en het Spaanse Iberdrola de hoogste cijfers. In Nederland wordt de top drie aangevoerd door Nuon, gevolgd door Eneco en HVC. Uit ons onderzoek blijkt dat Nederlandse energiebedrijven minder transparant en minder open zijn dan andere Europese energiebedrijven.  Onder de Nederlandse energiebedrijven is daarna een duidelijke tweedeling te onderscheiden.  Aan de ene kant energiebedrijven die ruimschoots en toegankelijk publiekelijk verantwoording afleggen. Aan de andere kant energiebedrijven, veelal dochterondernemingen van Europese energiebedrijven, die minimaal rapporteren.

Op de borst kloppen
Het onderzoek laat ook zien dat de onderlinge vergelijkbaarheid tussen de onderzochte energiebedrijven in Europa aanzienlijk kan verbeteren. De normen van de rapportages voor energiebedrijven per land in Europa verschillen nog sterk in termen van transparantie, volledigheid en de presentatie van data. Eveneens opvallend: de rapportage van Nederlandse energiebedrijven over maatschappelijke investeringen scoort lager dan die van Europese collega’s. Nederlandse energiebedrijven kloppen zich minder op de borst over maatschappelijke betrokkenheid en duurzaamheid. Bescheidenheid siert de mens, lijkt het motto. Nederlandse bedrijven zijn over het algemeen meer doeners, waardoor ook de verantwoording over maatschappelijke investeringen pragmatisch en low profile blijft.

Teleurgesteld
RGP doet sinds 2009 onderzoek op hetzelfde gebied naar bedrijven in de FTSE 100 en in de Euro Stoxx 50 Index. Deze index bestaat uit de vijftig grootste Europese beursgenoteerde ondernemingen buiten het Verenigd Koninkrijk. Daar kwamen soortgelijke lage cijfers uit. Gezien het strategische belang van energiebedrijven zouden stakeholders mogen verwachten dat Europese energiebedrijven de transparantie over corporate governance op een hoger peil hebben. We zijn dan ook teleurgesteld over de resultaten.

Serieuzer nemen
Het is daarmee overigens niet gezegd dat de onderzochte bedrijven hun corporate governance niet op orde hebben. Ze zijn er alleen niet transparant over. Dat kan twee dingen betekenen: of de betreffende controlmechanismen zijn er niet of energiebedrijven communiceren er niet in het openbaar over. Hans Wichink raadt energiebedrijven aan de transparantie over corporate governance serieuzer te nemen en er concreet invulling aan te geven. Dat geldt voor de slecht scorende Nederlandse energiebedrijven in het bijzonder. Dit kan vele malen beter.

Achtergrondinformatie
Over de Resources Governance Index
De Resources Governance Index gaat over de transparantie van ondernemingen over hun corporate governance. We sprakenn hier ook al over tijdens de Dialoogsessie ‘De Governance van Good Governance’. Per onderneming zijn maximaal 100 punten te verkrijgen. Deze zijn verdeeld over de onderdelen compliance, capacity en commitment. Compliance is het voldoen aan wet- en regelgeving. Capacity gaat over de effectiviteit (bijvoorbeeld: hoe vaak en wie neemt deel aan bestuursoverleg?), de betrouwbaarheid (omvang, samenstelling en onafhankelijkheid van bestuur en bestuurscommissie) en de prestaties. Commitment behandelt het daadwerkelijk investeren in de maatschappij, mensen en duurzaamheid. Daarnaast kunnen organisaties een bonus van maximaal 5 procent verdienen voor openheid. RGP heeft op deze punten de genoemde Europese energie-ondernemingen waardes toegekend. Daarbij kennen compliance (25 procent), capaciteit (38 procent) en commitment (32 procent) ieder hun eigen wegingsfactor. In hoeverre voldoen organisaties op deze drie vlakken? De scores zijn vervolgens onderling vergeleken.
Over RGP
RGP is een wereldwijd opererende beursgenoteerde organisatie op het gebied van consultancy, project- & interim-management. De organisatie biedt oplossingen en expertise op de vakgebieden finance en control, governance, risk en compliance en information management. RGP helpt haar klanten bij het verbeteren van hun bedrijfsvoering en implementeren van veranderingen. Vanuit 88 kantoren in Noord-Amerika, Europa en Azië bedient het bedrijf ongeveer 1.900 klanten in 66 landen. De groep heeft meer dan 2.800 werknemers en een omzet van ruim 500 miljoen Amerikaanse dollars. In Nederland heeft de organisatie permanent ruim 250 opdrachten in portefeuille en voert zij jaarlijks meer dan 1.000 opdrachten uit. Kijk voor meer informatie op www.resources.nl.

3 gedachtes over “Nederlandse Energiebedrijven stellen teleur in transparantie volgens de RGP Energy Governance Index

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s