Amarantis en DE: Als Countervailing Power een gezamenlijke verantwoordelijkheid is……..

waardeloos en waardevol tegenWat leren de onregelmatigheden bij Amarantis en, verder van huis, het frauduleus spel van de Braziliaanse bestuurders bij de dochtermaatschappijen van DE ons? Met hindsight bias lijkt eens te meer dat bestaande mechanismen van corporate governance niet altijd effectief blijken te zijn. De dialoogsessie over dit onderwerp is nog steeds actueel.

Blijkbaar lukt het niet altijd om de ‘eigen belang krachten’ in de bestuurskamer doeltreffend te beteugelen en lijkt ‘voorkomen’ in plaats van ‘genezen’ moeilijk. Aan de tegengestelde krachten op het governance speelveld op papier lijkt het vaak niet te liggen: zo zijn er  de controller,  accountant, internal auditor, risk manager, externe toezichthouders, commissarissen en ga zo maar door. De worsteling is dan ook waarom deze tegenkrachten deze incidenten niet lijken te voorkomen.

Leiderschapsrisico
Het leiderschapsrisico omvat de beheersing van zowel integriteit als competentie van het bestuur van een organisatie. De zoektocht van beheersing van het leiderschapsrisico betreft het tijdig voorkomen of beperken van de negatieve gevolgen van incompetent of niet-integer leiderschap. Beheersing van deze risico’s omvatten de maatregelen vooraf, tijdens en na afloop (‘damage control’). Als gevolg van de diversiteit van actoren en de unieke situatie van ondernemingen en hun leiderschap is maatwerk en coördinatie onontbeerlijk. Voornamelijk het vooraf signaleren en daarop acteren, blijkt in de praktijk bijzonder lastig te zijn.

Waardevolle Countervailing power
Counter-Vailing of  Counter-Failing power valt uiteen in twee tegenovergestelde krachten, variërend van waardeloze tot waardevolle tegen krachten. De vraag rijst wat de belangrijkste ‘countervailing power’ is. Interne accountants, risk management, Raden van Commissarissen en externe accountants zijn bijvoorbeeld op zichzelf waardevolle countervailing powers. Dat is, als zij doen waarvoor zij zijn ‘ingehuurd’: als onderdeel van een onderling op elkaar afgestemd geïntegreerd geheel aan countervailing powers.

Waardeloze Countervailing power
Waar ligt dan het probleem van niet-effectieve countervailing powers? Het antwoord ligt niet zozeer aan de opzet van de governance functies maar meer aan de competenties van de mensen die dergelijke functies dagelijks vervullen. Om afdelingen of functies waardevol te laten functioneren, zal naar de mensen moeten worden gekeken die de afdelingen een gezicht geven.

Terwijl de incidenten bij DE en Amarantis de ‘hindsight’ fase in gaan en straks iedereen weet hoe het zat, kan het ‘zwarte pieten’ beginnen. Als Countervailing Power een gezamenlijke verantwoordelijkheid is, is niemand verantwoordelijk!

5 gedachtes over “Amarantis en DE: Als Countervailing Power een gezamenlijke verantwoordelijkheid is……..

  1. Kees Izeboud 12/12/2012 / 10:14 am

    Natuurlijk moeten er goede governance structuren zijn. Maar als mensen binnen die structuren (al dan niet bewust) niet of onvoldoende reageren op foutief handelen kan de structuur, het systeem, niet voorkomen dat er onregelmatigheden plaats vinden. Het enige wat echt helpt is fatsoenlijke, integere mensen aanstellen en zorgen dat er geen (belonings)prikkels iigebouwd worden die mensen op slechte ideeen kunnen brengen. Met hufters in je organisatie is er geen systeem hufterproof. Alle, echt alle, nadruk moet liggen op de selectie van de cultuurbepalende mensen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s