Wendbaarheid: wisselen als uitdaging

Onlangs was in Zweden de ‘International Triathlon Union Triatlon’. Afstanden: 1,5 kilometer zwemmen, veertig kilometer fietsen en tien kilometer hardlopen. En dan nog het wisselen – van het water naar de fiets, van de fiets naar de loopschoenen. Twee wrede wendbaarheidstesten, twee aanslagen op de spieren.

Een wending is pijnlijk. Niet alleen in de sport, ook binnen een organisatie. Je laat het oude, vertrouwde los. Gaat vol voor het nieuwe. Ook al heb je soms geen idee wat die wending brengt.

DNA

In  Dialogue Magazine 2  is wendbaarheid het thema. We hebben gesproken met ASML, MN Services, Wolters Kluwer en Artsen zonder Grenzen. Vier grote, totaal verschillende organisaties. En allemaal vullen ze het begrip wendbaarheid op een andere manier in.

Maar wendbaarheid is in alle gevallen wél integraal verweven in het DNA van de ondernemingen. Het vermogen om te wisselen komt bewust en onbewust terug in de leiding van de organisatie, in de doelstellingen, in de omgang met mensen en stakeholders én in de autonomie van de collega’s.

Oefening baart kunst

Soms is wendbaarheid het verschil tussen leven en dood. Soms het verschil tussen continuïteit en discontinuïteit van een organisatie. Een wissel is altijd een uitdaging. Maar oefening baart kunst. Succesvolle, wendbare organisaties hebben een stadium bereikt waarin veranderingen aan de orde van de dag zijn. En dan hebben mensen er zelfs plezier in. Net als in een triatlon.

Arthur Izeboud

Hoofdredacteur Dialogue Magazine

Practiceleader Governance, Risk & Compliance Services, Resources Global Professionals

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s