Van compliance naar structurele bedrijfswinst mogelijk?

Deelnemers uit diverse branches waren  aanwezig tijdens de dialoogsessie. Uit hun ervaringen blijkt dat elke organisatie te maken heeft met verschillen in compliance en uitvoering daarvan. In het onderwijs bijvoorbeeld is de afdeling Finance and Control belast met de compliancyrol naar de organisatie. De ‘professionele autonomie’ van de docent maakt acceptatie echter niet altijd gemakkelijk. 

Compliance is een complex vakgebied: een woud aan regels en procedures, waar organisaties en mensen zich aan moeten houden. En die regels nemen in omvang en complexiteit eerder toe, dan af. Vandaar dat de meeste collega’s niet staan te juichen als de compliance officer binnenkomt. Niet gek maar wel jammer. Want compliance biedt zeker ook kansen: niet alleen het beperken van schade door mogelijke sancties, maar ook het verbeteren van je ondernemingsklimaat is er door mogelijk.

Compliance is meer dan de wet- en regelgeving waaraan een  organisatie zich dient te houden. Naast dit ‘recht’ is compliance van groot belang voor de ethiek binnen een bedrijf: het handhaven van normen en waarden die een organisatie erop na wil houden. Zowel recht als ethiek komt tot uiting in onze handelswijze. Met ons gedrag en onze communicatie over compliance geven we aan welke rechten, normen en waarden wij erop na houden.

Compliance kan wel degelijk een goede bijdrage leveren aan een onderneming. Je voorkomt schade. Met goede compliance bouw je een goede naam op, een reputatie van kwaliteit. Als je in een markt actief bent waar (herstel van) vertrouwen cruciaal is, zoals in de verzekeringsbranche, kan compliance hierin een essentiële rol spelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s